Досвід зарубіжних країн

Прокопенко Л. Бібліотечні будівлі через призму міжнародних архітектурних премій

У статті узагальнено інформацію про бібліотечні будівлі, які є лауреатами, фіналістами та учасниками шорт-списків двох міжнародних архітектурних премій – Премії Міса ван дер Рое та Премії Ага Хана. Детально охарактеризовано бібліотечні будівлі-переможниці цих премій: Національна бібліотека Франції, бібліотека Турецького історичного товариства, Бібліотека Александрина (Єгипет), дитяча бібліотека Мікро Юаньєр (Китай). Дослідження є першою спробою бібліотекознавчого аналізу особливостей сучасних бібліотечних будівель, відзначених міжнародними архітектурними нагородами як видатні пам'ятки сучасної архітектури. Вивчення такого успішного зарубіжного досвіду будівництва бібліотек сприяють розвитку міжпредметних зв’язків вітчизняного бібліотекознавства і стимулюють розвиток архітектурно-будівельної практики. 

Відомості про автора: 

головна бібліотекарка Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, кандидатка історичних наук, доцентка

Терлецька О. Vilniaus Knygų Mugė: об’єктивно й суб’єктивно

У статті представлено понад двадцятирічний досвід організації та проведення Вільнюського книжкового ярмарку та особистий досвід і враження щодо відвідування заходу у 2020 році. Стаття містить інформацію про цікаві стенди та інтерактивні заходи й акції для відвідувачів, зокрема й про стенд Українського інституту книги. 

Відомості про автора: 

волонтер Kauno m. savivaldybes V. Kudirkos viesoji biblioteka, Girstupio filialas

Скаченко О. Використання ґейміфікації у бібліотеках: огляд зарубіжних видань

У статті пропонується огляд книг зарубіжних бібліотекарів про теорію, історію, механіку, практичний досвід використання ігрових елементів і дизайну ґейміфікації у роботі бібліотек. 

Відомості про автора: 

завідувач сектору Наукової бібліотеки Київського національного університету культури і мистецтв

Бояринова О. Переосмислення бібліотек: данський досвід

Інформація про роботу данських бібліотек була отримана в межах програми мобільності від Дому Європи, що фінансується Європейським Союзом. 

Відомості про автора: 

членкиня Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація»

Сілакова О. Краще втратити книжку ніж читача

Пропонуємо для ознайомлення інтерв’ю з Ханке Зюль, експертом у сфері шкільних бібліотек з Німеччини, яке друкується з дозволу автора й керівництва сайту «BaraBooka», та сподіваємось зацікавить читачів журналу. 

Відомості про автора: 

представник першого українського універсального інформаційного ресурсу «BaraBooka. Простір української дитячої книги»

Семиряд Ю. Вільнюська єврейська публічна бібліотека: з відкритим серцем до усіх національностей

У статті представлено досвід роботи Вільнюської єврейської публічної бібліотеки, що відкрита як філія у Вільнюській публічній окружній бібліотеці ім. Адама Міцкевича у Литві завдяки подарованій п’яти тисячній книжковій колекції американцем Вайманом Брентом (Wyman Brent). 

Відомості про автора: 

бібліограф Бібліотеки імені О. Герцена Централізованої бібліотечної системи «Свічадо» Святошинського району міста Києва

Кристофорова Т. Місце, де можна дізнатися про все на світі (враження після відвідування бібліотек Польщі)

У статті розповідається про публічні бібліотеки Польщі, з роботою яких бібліотекарі Вінниччини познайомилися під час навчального візиту «Усна історія та громадська архівістика». У статті зосереджена увага на регіональній проєктній діяльності. 

Відомості про автора: 

провідний методист науково-методичного відділу Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва

Михайличенко Н., Порало І. Бібліотечна освіта Канади: робота бібліотекаря та діяльність бібліотек

У пропонованому огляді здійснено спробу представити бібліотечну галузь Канади з погляду молодого фахівця. Відходячи від формального опису бібліотечної освіти, роботи бібліотекаря та діяльності бібліотек, автори намагаються передати, показати бібліотечну сферу країни передусім у соціальному контексті. Відповідний контекст був обраний з метою ілюстрації якості впливу бібліотек на суспільство, а саме визначити їх значущість, місію як основу соціального прогресу країни. Суттєвий наголос в огляді робиться на бібліотекарі, від основ його освітнього, професійного становлення до соціально-економічної стійкості та виразності. 

Відомості про автора: 

студентка магістратури Торонтського університету за спеціальністю “Бібліотечна справа та інформація”, асистент бібліотекаря, бібліотека Школи менеджменту Ротмана, асистент бібліотекаря, відділ розвитку колекцій Головної бібліотеки; головний бібліограф відділу довідково-інформаційного обслуговування Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, кандидат філософських наук

Романюк О. Бібліотерапія по-литовськи

Про розвиток бібліотерапії як бібліотечної послуги у публічних бібліотеках м. Вільнюс (Литва),  розробку та практичне використання бібліотеками віртуальної платформи для дистанційної бібліотерапевтичної допомоги підліткам з поведінковими та емоційними розладами та їх батькам. 

Відомості про автора: 

директор Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих м. Києва

Зурлис П. Проектная деятельность библиотек Литвы

В статье представлен краткий обзор проектной деятельности публичных библиотек Литвы, раскрыты преимущества и недостатки участия библиотек в проектах.

Відомості про автора: 

директор Вильнюсской областной публичной библиотеки им. Адама Мицкевича, Литва

Страницы

Подписка на RSS - Досвід зарубіжних країн