Бібліотеки і війна

Солоіденко Г., Кулаковська Т. Діяльність бібліотек наукових установ НАН України в умовах російсько-української війни

Статтю присвячено основним напрямам діяльності бібліотек наукових установ Національної академії наук (НАН) України під час війни. Особливу увагу зосереджено на питаннях про стан наукової інфраструктури НАН України, яка зазнала серйозних ушкоджень у ході війни, про збереження і захист бібліотечних фондів, кадрове забезпечення діяльності бібліотек та зміни у системі підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Висвітлюються нові напрями роботи бібліотек, зокрема, їхня волонтерська та інформаційна діяльність в умовах війни.  

Відомості про автора: 

провідна наукова співробітнця відділу науково-методичної роботи, кандидатка історичних наук; старша наукова співробітниця відділу науково-методичної роботи, кандидатка історичних наук Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Новальська Ю. Провідні форми промоції читання в бібліотеках України під час війни: реалії сьогодення

У статті висвітлено досвід публічних бібліотек України з організації роботи провідних форм промоції читання у воєнний час, проаналізовано актуальні напрями діяльності та їх адаптації до потреб часу, визначено місію книгозбірень у цей час. Доведено, що українські публічні бібліотеки і в умовах воєнного стану залишаються відкритими для користувачів, співпраці та допомоги, довели свою життєздатність як важливий соціальний інститут та затребуваність для українського суспільства щодо популяризації читання серед дітей і молоді. При підготовці статті були використані публікації бібліотекарів-практиків, сайти публічних бібліотек, бібліотечні блоги та сторінки книгозбірень у соціальних мережах. 

Відомості про автора: 

головна бібліотекарка науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого

Фесенко Н. Мріємо, діємо, наближаємо перемогу: з досвіду роботи з молоддю в бібліотечних закладах Сумщини

У статті мова йде про інформаційну та психологічну підтримку молоді під час збройної агресії в бібліотеках Сумщини, залучення її до реалізації різноманітних проєктів. 

Відомості про автора: 

головна методистка науково-методичного відділу Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки

Ушеренко Д. Проблеми бібліотечно-інформаційного сервісу в умовах надзвичайних ситуацій

Стаття аналізує форми та методи дистанційного бібліотечного обслуговування Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського в умовах надзвичайних ситуацій. 

Відомості про автора: 

молодший науковий співробітник відділу комплексного бібліотечного обслуговування Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

Петренко Н., Вірютіна К. Пошук нових моделей міжнародного партнерства задля відбудови Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка

Здійснено історичний екскурс міжнародних зв’язків Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка з 1901 р., представлено досвід міжнародної співпраці, грантової діяльності до 24 лютого 2022 р. та нові реалії в період збройної агресії російської федерації проти України. Висвітлено напрями підтримки закордонними партнерами з огляду на пошкодження бібліотечного комплексу та стратегічні цілі щодо реалізації нових моделей міжнародного партнерства задля відбудови бібліотеки. 

Відомості про автора: 

директорка, завідувачка сектору інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка

Лупан А. Не словом єдиним: культурний і волонтерський фронт бібліотек Буковини

Стаття висвітлює волонтерську та благодійну діяльність бібліотекарів Чернівецької області під час російської збройної агресії, а також організацію культурно-мистецьких, освітніх, терапевтичних заходів для внутрішньо переміщених осіб. 

Відомості про автора: 

головна методистка науково-методичного відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка

Хоружа З. І світло знань і допомога – в ім’я Перемоги

У статті представлено діяльність Національної наукової медичної бібліотеки України під час війни в Україні та внесок колективу книгозбірні у майбутню перемогу. 

Відомості про автора: 

головна бібліотекарка Національної наукової медичної бібліотеки України

Федяй С. Національно-патріотичне виховання молоді як один із пріоритетних напрямів соціально-культурної та виховної діяльності бібліотеки у реаліях війни

У статті висвітлено досвід роботи Наукової бібліотеки Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова з національно-патріотичного виховання молоді, яке набуло винятково важливого значення в умовах воєнної агресії російської федерації в Україні. Особлива увага приділена таким актуальним в умовах дистанційної роботи формам соціально-культурної та виховної діяльності бібліотеки як віртуальні виставки, флешмоби тощо. 

Відомості про автора: 

заступниця директора Наукової бібліотеки Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова

Іванова І.Трансформація діяльності публічних бібліотек Києва під час війни: досвід, аналіз, виклики

У статті, яка написана за матеріалами річних звітів централізованих бібліотечних систем міста Києва, йдеться про діяльність публічних бібліотек міста у 2022 році: збереження, функціонування приміщень та фондів, активізацію інформаційної діяльності як складової інформаційного спротиву. Висвітлюються нові напрямки роботи бібліотек: волонтерська діяльність, психологічна допомога користувачам тощо. 

Відомості про автора: 

завідувачка науково-методичного відділу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих міста Києва

Новальська Ю. Бібліотечна наука і практика України в умовах воєнного стану

Висвітлено основні напрями досліджень у бібліотекознавстві та практичній діяльності бібліотек України у воєнний час. Доведено, що українські науковці та фахівці бібліотечної справи і в умовах воєнного стану актуалізують стратегічні компоненти національної бібліотечно-інформаційної сфери інформацій в умовах нових реалій. 

Відомості про автора: 

головна бібліотекарка науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого

Страницы

Подписка на RSS - Бібліотеки і війна